MMM – Mediawijs door Media Maken – Media literacy through Making Media

MMM team

 

MMM team

 

Sanne Sprenger (1975)

Projectleider en docent MMM

 In 1998 studeerde Sanne af aan de opleiding Audiovisual Media (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), met een specialisatie in research en regie voor documentaire.

Vervolgens werkte zij als redacteur voor documentaire en televisie producties, regieassistent op fictie producties, regisseur en producent van opdrachtfilms voor culturele- en onderwijsinstellingen in de regio Utrecht, cursusdocent voor mediaprojecten op IMC Weekendschool en diverse VMBO-scholen en als cultureel opbouwwerker in Nicaragua.

Sinds 2005 is Sanne werkzaam bij Universiteit Utrecht, als praktijkdocent (film en televisie), stage coördinator en begeleider van filmprojecten van studenten voor de opleiding Media en Cultuur.

Naast deze aanstelling realiseerde zij korte documentaire projecten (video, tekst en fotografie) over de vernieuwing van de grote stadswijk Ondiep (2007-2009), ontwikkelde en begeleidde zij het participatieve filmproject ‘Ik ben Hier’ van leerlingen op ISK Utrecht (2011-2013) en ontwikkelde zij korte workshops mobile journalism ten behoeve van community art projecten (2014-2016).

 

Koen Leurs (1983)

Projectleider en docent MMM

Koen Leurs is assistent professor bij het departement Media en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Koen heeft communicatie-, media-, internet-, gender en cultuurstudies gestudeerd, in Utrecht, Singapore en Oxford. Hij publiceert over jongeren, stedelijkheid, internet en migratie. Hij is in 2012 gepromoveerd op een onderzoek naar identiteitsvorming op het internet onder jongeren, waarbij zijn focus lag op Marokkaans-Nederlandse jongeren.  Vervolgens heeft hij in Londen gewerkt, hij sprak daar met jongeren uit arbeiders, midden en bovenklasse gezinnen om klasseverschillen in sociale media gebruik te begrijpen. Hij werkt nu aan een boek over Young connected migrants, over hoe jonge asielzoekers en jonge expats gebruik maken van het internet. Hij heeft onderwijs verzorgd over film, tv en digitale media, wetenschapsfilosofie, migratie, man-vrouw verhoudingen, multiculturalisme en beeldvorming.  Voorheen heeft hij in de telecomsector gewerkt. Koen is een fervent sporter, hij loopt hard, skate en skateboard, schaatst en basketbalt graag. Momenteel is hij ook facilitator voor TeamUp, een initiatief van War Child, Unicef Save the Children om sport, spel en dans te verzorgen op asielzoekerscentra. Zie www.koenleurs.net

 

Hemmo Bruinenberg (1989)

Researcher  en docent MMM

In 2012 studeerde Hemmo af aan de opleiding Theater-, Film en Televisiewetenschappen (Universiteit Utrecht) met een scriptie over mediawijsheid. Tijdens zijn studie en daarna maakte hij zelf video’s en werkte hij mee aan Nederlandse filmproducties (o.a. De Verbouwing, Guilty Movie, Het Nieuwe Rijksmuseum).

In 2013 begon Hemmo aan de masteropleiding Cultural Anthopology and Development Sociology (Universiteit Leiden), met een specialisatie in Visual Ethnography. Zijn afstudeeronderzoek ging over de ervaringen van jonge immigranten in Nederland, uitgevoerd met methodes van participatory video op de Internationale Schakelklassen in Utrecht. Als freelancer bleef Hemmo onder de naam ‘The Video Bakery’ filmworkshops geven op de Internationale Schakelklassen en organiseert hij sinds 2017 het Ithaka Film Festival op de school, welke in 2018 een UNESCO Global Media and Information Literacy Award won.

Naast het werken met film en media-educatie is Hemmo actief als projectleider, marketeer en fondsenwerver in de culturele en non-profitsector. Hij werkte o.a. bij ZEP Theaterproducties, Raymi Sambo, Veenfabriek en het Nieuw Utrechts Toneel. Momenteel is hij nog betrokken bij Theatergroep Aluin als marketeer en bij Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland als projectleider film.

 

 Ena Omerović (1985)

Researcher en docent MMM

Ena is in 1992 met haar familie in Nederland komen wonen, na het uiteenvallen van Joegoslavië en de oorlog die vervolgens in haar land Bosnië en Herzegovina woedde. Tot 2001 woonde Ena in Nederland, om vervolgens terug te keren naar haar geboorteland. Daar heeft ze haar middelbare school afgerond en haar Bachelor in Information Systems. Na werkzaam te zijn geweest in het Bureau voor Statistiek van Bosnië en Herzegovina, besloot Ena in 2013 een carrièreswitch te maken en terug naar Nederland te verhuizen. Met het doel om van haar levenslange passie voor film een professionele carrière te maken.

Na het afronden van de master Film- en Televisiewetenschappen op de Universiteit Utrecht, werkt ze nu als parttime researcher aan de universiteit. Daarnaast werkt ze als jury begeleider bij het documentaire filmfestival IDFA. Als freelancer maakt ze ook promotievideos voor organisaties waar ze zich op persoonlijk niveau bij betrokken voelt. Zo heeft ze videos gemaakt voor organisaties die ondersteuning bieden aan vluchtelingen in Nederland: “Takecarebnb” en “Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs”. Het is Ena’s ambitie om haar persoonlijke ervaringen en professionele kennis in te zetten om de hedendaagse nieuwkomers in Nederland vooruit te helpen bij het vinden van een plek in de Nederlandse samenleving.

In 2016 maakte Ena haar eerste korte documentaire My Love-Li Sister, op het Chinese eiland Hainan, als onderdeel van het documentaire project voor jonge filmmakers ‘Looking China!’.  Daarmee won ze de tweede Looking China Golden Lens Award en de eerste Prize of Excellence – China Golden Rooster and Hundred flowers film festival, Beijing.